Zajímavé odkazy

Stránky jsou optimalizovány pro Firefox a Operu. Pro správné fungování obchodu je třeba mít zapnuty cookies.

Přátelé, partneři a zajímavé odkazy

Tyto stránky jsou optimalizovány pro prohlížeče Firefox a Opera.

Pro správné fungování obchodu je třeba mít zapnuty cookies.

Co znamená biotextil?

Slovem biotextil označujeme textilní výrobky, které jsou vyráběny pod dohledem nezávislých biotextilních certifikačních úřadů. Pokud se chcete snadno a rychle zorientovat v tom, co znamenají různé textilní certifikáty, které v ČR můžete potkat, nahlédněte do Průvodce biotextilními certifikáty. Vstupní suroviny musí mít dohledatelný původ z ekologického zemědělství či chovatelství, celý koncept biotextilu je tedy postaven na dodržování pravidel ekologické šetrnosti za účelem ochrany životního prostředí, zdraví lidí, kteří jej vyrábějí, a do třetice (všeho dobrého) také zdraví nás, jeho konečných uživatelů.

Z čeho se tedy vyrábí?

Nejčastěji skloňovanou surovinou je biobavlna. O té snad slyšel již každý – v posledních letech přichází na přetřes především kvůli kontroverzním pesticidům masivně používaným při pěstování jejího konvenčního protějšku, bavlny. Biobavlna nabízí zdravou alternativu, neboť se při jejím pěstování ani výrobě nesmí používat žádné chemikálie, které poškozují životní prostředí ani lidské zdraví. Nahrazují se „chytrými“ ekologicky šetrnými přípravky, často připravovanými přímo z lokálních přírodních surovin, tradičními postupy využívajícími přirozené přírodní procesy (typicky například hnojení přírodními hnojivy,  vysazování rostlinných pastí -  rostlin, které jsou pro škůdce lákavější než samotná biobavlna, jejíž úroda tím zůstane ochráněna nebo lákání jejich přirozených predátorů), či ruční prací (pletí a okopávání místo herbicidů).

Výrobky z biobavlny díky tomu neobsahují zbytková množství různých nebezpečných chemikálií z výrobního procesu, čímž našemu tělu ulevují od nezanedbatelné zátěže, kterou mu konvenční textil naopak připravuje 24 hodin denně. Pokožka je totiž největší dýchaící orgán těla s obrovskou vstřebávací schopností. Úlevu, kterou poskytuje čistý biotextil ocení každý, avšak naprosto zásadní je pro alergiky a celkově citlivější lidi... Pokud Vás zajímají konkrétní názory, nakoukněte mezi Vaše vzkazy...

Nahlédněte za zavřené dveře konvenční výroby

V poslední době se tématu konvenční textilní výroby věnuje značná pozornost i v dokumentárním filmu – mezi ty nejkvalitnější a mezinárodně oceňované dokumenty patří Smlouva s ďáblem (A Killer Bargain) dánského režiséra Toma Heinnemana, dokument 100% cotton: Made in India režisérky Inge Altemeier, a pokud vás zajímá, také vhled do podmínek pracovního procesu při šití oděvů, příběh natočený přímo v jedné z čínských textilních továren pod názvem China Blue. Aktuálně je ve Velké Británii v přípravě nový dokument "Dirty White Gold" (aneb Špinavé bílé zlato), který opět zabrousí především na indická bavlníková pole a do textilních továren.

Domácí biotextil

V České republice je biotextil stále na vzestupu. Značné množství různých bio/eko internetových obchůdků nabízí především biobavlněné výrobky pro miminka a pro děti. Pravdou však je, že zdravý prostor pro život si zasloužíme všichni, a proto se nebojte biotextil vyzkoušet sami na sobě! Rozhodně nebudete litovat.

Z našeho sortimentu Vám vřele doporučujeme zejména bio povlečení a další bio vybavení zdravého spaní. V posteli trávíme okolo třetiny našeho života, jedná se tedy o naprosto nejjednodušší, nejlevnější a přitom nejefektivnější způsob, jak svému tělu pomoci od zbytečné zátěže z konvenčního textilu. Jako nezanedbatelný bonus si přitom také připravíte opravdu velmi příjemné "válení". A abychom k Vám byli úplně upřímní, měli byste vědět, že jakmile si vybavíte celou postel v biobavlně, začne být ranní vstávání obvzláště obtížné. :-)

:: další článek: Biotextil - proč je pro nás zdravý? ::

Biobavlněný newsletter?